• BITCOIN/TL
    2038468,279
    % 0,46
  • ETHEREUM/TL
    98955
    % 0,68
  • RIPPLE/TL
    16.1
    % 1,11
  • BITCOIN CASH/TL
    15498.15,470
    % 2,83
  • LITECOIN/TL
    2631.2
    % 4,01
  • COSMOS HUB/TL
    262.98
    % 0,78
  • CARDANO/TL
    14.54
    % 0,41
  • TETHER/TL
    32.54
    % 0,18

Türkiye, Kripto ve NFT Pazarına Yön Veriyor

Türkiye, Kripto ve NFT Pazarına Yön Veriyor

Türkiye, yüksek enflasyonlu ekonomiye rağmen dijitalleşiyor ve liranın oynaklığı Bitcoin (BTC) ve Ether (ETH) fiyatlarıyla ilişkilendirilebilir. Türk Lirası’ndaki oynaklık ve yüksek enflasyon, kurumsal yatırımcılar da dahil olmak üzere yatırımcıları paralarını kripto para birimlerine yatırmaya yönlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında Aselsan, Havelsan ve Tübitak Bilgem ile yakın iş birliği içinde Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nu kurdu. Proje, ülkenin mevcut ödeme altyapısını tamamlamak için dijital bir lira getirmenin potansiyel faydalarını araştırıyor. Bu araştırmanın ilk aşamasının sonuçlarının, testler tamamlandıktan sonra 2022 yılında açıklanması bekleniyor.

Türkiye’nin dijital bankacılık veya ‘fintech’ sektörü, benimseme ve kullanılan teknolojiler açısından dünyanın birçok bölgesinden şimdiden kilometrelerce ileride. Yerel bankalar müşterilerine sayısız dijital hizmet sunuyor. PwC’nin 2020 ödeme araştırmasına göre, nakitsiz ödemeler tüm işlemlerin %50’sinin üzerinde.

Türkiye’de NFT pazarı ne durumda?

Ödüllü Türk-Amerikalı yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Düşleri”, 2021 Art Basel Miami Beach sırasında konuşuldu.

Refik Anadol’a göre Türk sanatçıların NFT’lerini oluşturmak ve satmak için aktif olarak kullandıkları birkaç platform var. İlki OpenSea ve muhtemelen dünya çapındaki en popüler NFT pazarı. Refik Anadol, Cem Yılmaz ve diğerleri gibi Türk sanatçılar NFT’lerini Ethereum tabanlı platformda oluşturup sattılar.

Bununla birlikte, Ethereum ağının yüksek ücretleri, daha az bilinen birçok sanatçı ve toplulukları için bir engel oluşturuyor. Birçok sanatçının NFT’lerini çevre dostu Avalanche tabanlı platformlarda yayınladığını ve ardından koleksiyonlarını Kalao’da sattığı da biliniyor.

Ancak Türk kullanıcıların çoğu Binance, Huobi vb. gibi küresel uygulamaları da kullanıyor. BtcTurk ve Paribu, yerel NFT ekosisteminin en önemli iki ağırlığı. Icrypex ve Bitci de yeni ortaklıklar ve küresel projelerle popülaritesini artırıyor.

Luc Navarro tarafından kurulan ve Paris ve Bangkok’ta şubeleri bulunan Avenue 10 Gallery, Ethereum tabanlı OpenSea’de satılan üst düzey NFT’ler sunmak için fiziksel sanat eserlerini dijitalleştiriyor. Türk-Amerikalı bir sanatçı olan Navarro, diğerlerinin yanı sıra dünyanın ilk kanal kodlama şemasının mucidi Erdal Arıkan’ın portresini içeren “Corona Zamanında Sanat” serisi yağlı boya tablomdan NFT’ler yapmaya davet etti.