• BITCOIN/TL
    2283918,109
    % 1,30
  • ETHEREUM/TL
    115788
    % 0,64
  • RIPPLE/TL
    20.13
    % 0,86
  • BITCOIN CASH/TL
    18178.02,385
    % 12,98
  • LITECOIN/TL
    3093.73
    % 0,92
  • COSMOS HUB/TL
    404.12
    % 3,97
  • CARDANO/TL
    21.03
    % 0,68
  • TETHER/TL
    32.33
    % 0,27

Kripto Borsaları Saldırıya Uğruyor ve Yapılabilecek Çok Az Şey Var

Kripto Borsaları Saldırıya Uğruyor ve Yapılabilecek Çok Az Şey Var

Kriptodan zengin olan sadece şanslı yatırımcılar değil. Kripto borsaları saldırıları milyonlarca dolara mal oldu.

Bilgisayar korsanları, Bitcoin patlaması sırasında ortaya çıkan bazı kripto para birimi borsalarından ödün vererek geçtiğimiz yıl milyarlarca dolarlık sanal varlık elde ettiler.

Bu yıl, bir dijital hırsızın bir kripto borsası veya projesinden dijital para birimlerinde en az 10 milyon dolar çaldığı 20’den fazla saldırı gerçekleşti. NBC News tarafından derlenen verilere göre, en az altı vakada bilgisayar korsanları 100 milyon dolardan fazla çaldı. FBI’ın yıllık suç istatistiklerine göre, banka soygunları faillere geçen yıl soygun başına ortalama 5.000 dolardan az bir gelir sağladı.

Şirketlerin dijital varlıkları izlemesi için araçlar geliştiren TRM Labs’in CEO’su ve kurucu ortağı Esteban Castaño, “Bugün bir Fortune 500 şirketini hacklerseniz, bazı kullanıcı adlarını ve şifreleri çalabilirsiniz. Bir kripto para borsasını hacklerseniz, kripto para biriminde milyonlarca dolarınız olabilir.”

Kripto borsaları saldırıları ne kadara mal oldu?

Bir zamanlar, satın almak için belirli bir düzeyde teknik bilgi gerektiren bir internet tuhaflığı olan kripto para birimleri, daha yaygın bir yatırım ve spekülasyon aracı olarak ortaya çıktı ve son yıllarda 300’den fazla şirketi insanlara satın alma ve satmanın kolay bir yolunu sunmaya teşvik etti.

Kripto borsaları, geleneksel para borsaları gibi çalışır, çeşitli para birimleri için fiyatlar belirler ve kullanıcıların ticaret yapmasına izin vermek için küçük bir ücret alır. Ancak bir avuç ülke katı düzenlemelere sahip olsa da, teknoloji girişimcilerinin dünyanın hemen hemen her yerinde bir borsa kurmaları ve istedikleri gibi yönetmeleri nispeten kolaydır.

Kripto para birimleri genellikle belirli bir miktarda güvenlik sunar ve adlarını kısmen “kriptografi”den alır. Ancak bunları yöneten borsalar, özellikle de işlerini sıfırdan kuran yeni borsalar, genellikle küçük bir kadroyla başlar, bu da tam zamanlı siber güvenlik uzmanları varsa bile çok az demektir.

En büyük soygunlardan biri, kripto ticaret platformu Bitmart’ın bilgisayar korsanlarının bir şirket hesabına girip yaklaşık 200 milyon dolar çaldığını duyurduğu Aralık ayı başlarında gerçekleşti. Şirket, paralarını tekrar takas etmelerine izin vermeden önce tüm müşteri işlemlerini üç gün boyunca dondurdu.

Hem özel şirketler hem de devlet kurumları için kripto para işlemlerini takip eden bir şirket olan Chainalysis’in ABD soruşturma başkanı Beth Bisbee, saldırıya uğrarlarsa ideolojik gerekçelerle hükümetten yardım isteme olasılıklarının daha düşük olduğunu söylüyor.

Bisbee, “Ekosistem genel olarak banka karşıtı ve gözetim karşıtı olmak istiyor. Dolayısıyla böyle bir şey olduğunda, mağdur olarak kabul edilseler ve onlar için değerli olsalar bile, kolluk kuvvetleriyle çalışmak istemiyorlar.” dedi.