• BITCOIN/TL
    2152577,660
    % 0,30
  • ETHEREUM/TL
    84353
    % 0,69
  • RIPPLE/TL
    18.4
    % -0,02
  • BITCOIN CASH/TL
    11197.51,539
    % 0,33
  • LITECOIN/TL
    2256.11
    % 0,81
  • COSMOS HUB/TL
    147.97
    % 0,50
  • CARDANO/TL
    12.18
    % 0,72
  • TETHER/TL
    34.26
    % 0,06

İlk Kripto Para Bitcoin Değil: İşte Bir Türk’ün Geliştirdiği Token

İlk Kripto Para Bitcoin Değil: İşte Bir Türk’ün Geliştirdiği Token

İlk kripto para birimi olan Bitcoin’i tasarlayan Satoshi Nakamoto olsa da, 2003 yılında ilkini tasarlayan aslında Ava Labs CEO’su, Cornell Üniversitesinde profesör ve Kripto Para Birimleri ve Akıllı Sözleşmeler Girişimi’nin eş direktörü Türk-Amerikalı Emin Gün Sirer’di. Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden altı yıl önce “Karma” olarak adlandırılan, bir iş kanıtı protokolüne dayanıyordu.

Avalanche nedir?

Avalanche (AVAX), işlem hızı, düşük maliyetler ve çevre dostu olmaya odaklanan akıllı sözleşme özellikli bir blok zinciri platformudur. Avalanche’ın sunmayı umduğu şey, ademi merkeziyetçilikten veya güvenlikten ödün vermeyen, oldukça ölçeklenebilir bir blok zinciridir.

2020’de Ava Labs ekibi tarafından piyasaya sürülen Avalanche, kripto para sıralamasında hızla yükseldi ve ilk 10’un hemen dışında yer aldı. Benzer şekilde Avalanche TVL (Kilitlenen Toplam Değer) hızla yükseliyor ve şu anda Avalanche uygulamaları3 milyar dolar değerinde.

Avalanche nasıl çalışır?

2019’dan beri Sirer, yüksek işlem hacmi için yeni bir fikir birliği mekanizması kullanan çevre dostu bir blok zinciri olan Avalanche’ı oluşturmaya odaklandı. Sirer’in açıkladığı gibi Avalanche, pahalı, enerji yoğun donanım yerine zorlu matematik ve bilimi ölçeklendiren yüksek performanslı, çevre dostu bir blok zinciridir.

“Sürdürülebilirlik, blok zinciri endüstrisinin geleneksel altyapıları geçme yeteneği ve ayrıca tüm bu ekosistemin insanların hayatlarını iyileştirmek için inovasyonu kullanma konusundaki temel etiği için kritik öneme sahip.

İklim aktivistlerinin karşılaştığı ataletin çoğu, çok fazla güce sahip olan yerleşiklerden. Güçlerini merkezden uzaklaştırmak ve daha fazla ekonomik kontrolü kurumlar yerine bireylerin eline vermek, ileriye doğru atılmış inanılmaz bir adımdır. Merkezi olmayan hizmetlerin kitlesel olarak benimsenmesine yönelik ivme hızlanmaya devam ediyor ve kullanıcılar ayrıca bir blok zinciri platformunun yüksek performansının ve çevre dostu olmasının düşman olmadığına tanık oluyor.”

Avalanche’ın temel yeniliği, normal olandan ziyade üç blok zincirinden oluşmasıdır. Bu tasarım seçiminin arkasındaki sebep oldukça parlak: Her blok zinciri, hepsini tek bir zincirin yapması yerine daha geniş Avalanche ekosistemindeki bir görevde uzmanlaşmıştır.

Görevleri farklı zincirler arasında dağıtmak, Avalanche platformunun çevik kalmasına yardımcı olur ve blok zinciri özelliklerinin altın üçlüsüne (merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik) ulaşmasına izin verir.