• BITCOIN/TL
    2236420,601
    % 0,85
  • ETHEREUM/TL
    107609
    % -0,02
  • RIPPLE/TL
    19.78
    % -0,71
  • BITCOIN CASH/TL
    12555.6,306
    % 2,01
  • LITECOIN/TL
    2352.55
    % 0,49
  • COSMOS HUB/TL
    206.55
    % 2,31
  • CARDANO/TL
    13.71
    % 0,22
  • TETHER/TL
    32.94
    % -0,35

Piyasalarda Kripto Genişlemesi Devam Edecek mi?

Piyasalarda Kripto Genişlemesi Devam Edecek mi?

Gelişmekte olan pazarlar, küresel kripto para biriminin benimsenmesinde geçen yılki büyük büyümenin ön saflarında yer aldı. Bu büyümenin 2022’ye kadar devam etmesiyle birlikte, bir dizi ülke kripto pazarlarının olgunlaştığını veya genişlediğini görecek. OBG’nin detaylandırdığı gibi Covid-19’un başlangıcı, bir dizi gelişmekte olan ekonomide kripto para birimi kullanımında büyük bir genişlemeye yol açtı.

Örneğin, Afrika’nın en büyük kripto para piyasası olan Nijerya, 2020’de kripto para biriminin benimsenmesinde dünyanın önde gelen ülkesiydi, Vietnam ve Filipinler sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Kripto para birimindeki dünya çapındaki büyüme 2021 boyunca devam etti. Yıl sonunda, segmentin toplam piyasa değeri %187,5 büyürken, tüm pazar toplam 2 trilyon dolar değerindeydi.

Ekonomide kripto para birimi kullanımı

Bu arada, önde gelen araştırma firması Chainalysis’e göre, dünya çapında benimsenme, Ağustos ayına kadar yıllık bazda %880’den fazla arttı. 2021 boyunca en hızlı benimseme oranları bir kez daha yükselen pazarlarda görüldü. Chainalysis’in yıllık sıralamasında, Vietnam, Hindistan ve Pakistan sırasıyla birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer alırken, ABD ilk 10’daki tek olgun ekonomiydi. 14. sırada yer alan Brezilya, gelişmekte olan ekonomilerin 2021’de kriptodan nasıl yararlanmaya çalıştığına dair bir vaka çalışması sunuyor.

Geleneksel finansal piyasalar açısından, Brezilya Menkul Kıymetler Borsası, kriptoya özel üç borsada işlem gören fonu (ETF) piyasaya sürdü. Bu arada, bu yılın ilk çeyreğinde ülke, merkezi olmayan finans ağlarına adanmış dünyanın ilk ETF’sinin lansmanını da görecek.

Kurumsal katılım açısından merkez bankası, özel bir ekip tarafından kurum içinde gerçekleştirilen bir dizi test yoluyla blockchain teknolojisini hizmetlerine dahil etmek için çalışmaya devam edeceğini duyurdu. Ayrıca, 2023 yılına kadar piyasaya sürülebilecek bir merkez bankası dijital para birimi için planları açıkladı. Mevzuat açısından, Aralık ayında Brezilya kongresi, ülkedeki kripto para birimlerinin düzenlenmesi için kriterler belirleyen bir yasa tasarısını onayladı.

Son olarak, popüler kültür açısından kripto her yere yayılmaya başladı. Örnek vermek gerekirse, Latin Amerika’nın kripto tek boynuzlu atlarından biri olan yerel Mercado Bitcoin, “taraftar tokenlerin” genişletilmesinde önde gelen futbol kulüpleriyle ortaklık kurarken, değiştirilemez token piyasası da en azından André Abujamra ve Zeca Baleiro gibi müzikal yıldızlar tarafından benimsenmesiyle bir dayanak oluşturdu.

Doğal olarak, farklı gelişen ekonomiler blok zinciri tabanlı teknolojiyi kendi yöntemleriyle entegre etmeye devam edecek. Ancak Brezilya vakası, kriptonun ulusal bir ekonomiye nasıl nüfuz edebileceğini ortaya koyuyor.