• BITCOIN/TL
    2100546,341
    % 1,76
  • ETHEREUM/TL
    100533
    % 1,03
  • RIPPLE/TL
    16.37
    % 0,60
  • BITCOIN CASH/TL
    15617.18,512
    % -0,73
  • LITECOIN/TL
    2664.53
    % 0,46
  • COSMOS HUB/TL
    270.75
    % 1,16
  • CARDANO/TL
    15.4
    % 4,31
  • TETHER/TL
    32.58
    % 0,25

Nobel Ödüllü Ekonomistten Şaşırtan Bitcoin Açıklaması!

Nobel Ödüllü Ekonomistten Şaşırtan Bitcoin Açıklaması!

Kriptoya şüpheli bakan Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, 2018 New York Times’ın “Neden Kripto Şüpheciyim” başlıklı bir makalesinde kafaları karıştırdı.

“Bu teknoloji hangi sorunu çözüyor? Diğer, çok daha ucuz ve kullanımı daha kolay teknolojilerin aynı derecede iyi veya daha iyi yapamayacağı ne yapıyor?” dedi.

2018 yılında, para sistemini altının birincil değişim şekli olduğu 300 yıl geriye götürdüğünü ve bu gerilemenin net yukarı yönü olmadığını belirtti. Krugman, üç yıl sonra hâlâ şu iddiada bulunuyor:

“Şimdi bile Bitcoin ve akrabaları anlamlı bir ekonomik rol elde etmeyi başaramadılar, değerlerine ne olduğu temelde kripto oyununu oynamayan bizlerle alakasızdır.”

Paul Krugman’a göre Bitcoin balon mu?

Krugman, Bitcoin’e karşı iki sorunu anlatıyor: işlem maliyetleri ve tethering.

Bunlardan ilki işlem maliyetleridir. Zaman içinde paranın tarihine bakarsak, artan kolaylık yönünde geniş bir eğilim var. Para birimleri zamanla işlemleri daha kolay ve daha ucuz hale getirdi.

Altın için işlem maliyetleri yüksektir çünkü ağır ve hacimlidir ve depolanması oldukça pahalıdır. Fiat para birimleri, kağıt tabanlı oldukları için daha düşük, ancak yine de önemli işlem maliyetlerine neden olur.

Çeklere, kredi ve banka kartlarına yönelik sonraki geçişler, kağıt bazlı para birimine olan ihtiyacı ve maliyetleri daha da azalttı. Buna karşılık, bu onların dünya çapında ülkeler tarafından yaygın olarak benimsenmesine yol açmıştır.

Buna karşılık Bitcoin, enerji gereksinimleri biçiminde önemli işlem maliyetlerine sahip. Aynı zamanda yaygın olarak kabul görmemekte ve bu, Bitcoin kullanarak pratik ticaret yapmak için gereken maliyetleri daha da artırmakta.

Bitcoin’e karşı ikinci darbe, tethering yeteneğinin olmamasıdır. Pratik anlamda bu, kağıt para ve altın için olduğu gibi gerçek bir geri dönüşün olmadığı anlamına gelir. Devlet desteği kağıt paraya güvenilirlik sağlar. Altının kuyumculukta ve sanayide “reel ekonomiye zayıf ama gerçek bir bağ” sağlayan pratik uygulamaları vardır.

Dijital ve merkeziyetsiz doğası nedeniyle Bitcoin’in ne fiziksel bir uygulaması ne de bir değişim aracı olarak statüsüne kefil olacak merkezi bir otoritesi yok.

Elbette, bu Krugman’ın Bitcoin’e karşı ilk çıkışı değil. Aralık 2017’de, Bitcoin fiyatları rekor seviyelere ulaştığında, Krugman, kripto para biriminin bariz bir balon olduğunu söyledi.

Daha yakın tarihli bir makalesinde benzer bir şekilde tartıştı ve Bitcoin’in hiçbir desteği veya dayanağı olmadığını belirtti. Ancak Bitcoin balonunun uzun süre devam edebileceğini söyledi.