Uluslararası Para Fonu’nun hükümetlere bir mesajı var: Küresel finansal sisteme yönelik risk kontrolden çıkmadan önce kripto para ticareti veDeFi platformlarını düzenlemenin yollarını bulmalısınız.
IMF, bu hafta yayınlanan son Küresel Finansal İstikrar Raporunda bu çağrıyı yaptı. Belge, “Ukrayna’daki savaşın şok dalgaları” ve tehlikeli bir enflasyon, borç ve para politikası karışımı da dahil olmak üzere küresel finans sistemine yönelik bir dizi riskin ana hatlarını çiziyor.
Kriptonun da endişe duvarında bir yeri var. IMF’de mali danışman olan Tobias Adrian raporun özetinde, “Kripto varlıklarının gelişen piyasalarda daha yaygın kullanımı iç politika hedeflerini baltalayabilir” dedi.
Aylık 21 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan, ultra popüler kripto cüzdanın arkasındaki Web 3.0 platformu MetaMask, Apple cihazlarıyla dijital varlık sahiplerini hedef alan bir iCloud güvenlik açığını duyurdu.
iCloud yedeklemesini etkinleştirmiş Apple sahibi MetaMask kullanıcıları, kripto para birimlerini ve/veya NFT'lerini tehlikeye atıyor.
iCloud, bilgilerinizi Apple'ın uzak sunucularında depoladığında, parolayla şifrelenmiş MetaMask kasanızı da içerir. Zayıf bir parolanız varsa veya bir kimlik avı saldırısına maruz kalırsanız, bilgisayar korsanları bundan faydalanabilir
İlgili İçerik
IMF: DeFi için çanlar çalıyor
Raporda, kripto ekosistemlerinin bireylerin veya kuruluşların yaptırımları aşmasına izin verebileceği belirtildi. Bitcoin madenciliği, ülkelerin yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olarak “enerji kaynaklarından para kazanmalarına” izin verebilir. Rapora göre Rusya ve İran, geçen yıl 1,4 milyar dolara ulaşan küresel madencilik gelirinin birleşik %15’ini alıyor olabilir.
Hazine Bakanlığı bu hafta bir Rus madenci olan Bitriver’ı yaptırıma tabi kuruluşlar listesine ekledi. Hazine bir haber bülteninde, “Rusya, enerji kaynakları ve soğuk iklim nedeniyle kripto madenciliğinde karşılaştırmalı bir üstünlüğe sahip” dedi.
Daha geniş anlamda IMF, merkezi olmayan finansta istikrar için artan riskler görüyor. DeFi platformları, esas olarak bir işlemin koşullarını belirleyen yazılım kodu olan “akıllı sözleşmelerden” oluşur. Tamamen otomatiktirler ve piyasa yapımı, likidite, takas veya saklama hizmetleri için merkezi kuruluşlara güvenmezler.
DeFi Llama sitesine göre, iki yıl önce 1 milyar dolardan daha az olan DeFi, platformlarda 215 milyar dolardan fazla “kilitli değer” ile patladı. IMF, bu başarının, DeFi finansal sistemin istikrarı için başka bir risk haline gelmesinin nedeni olduğu konusunda uyarıyor.
IMF, “DeFi genellikle kaldıraç birikimini içerir ve özellikle piyasa, likidite ve siber risklere karşı savunmasızdır” diyor.
DeFi, platformlar büyük yatırımcıları çekmek için yollar geliştirdikçe, geleneksel finansı etkileme potansiyeli olan daha fazla bağlantı ve mekanizma yarattıkça kurumsal dünyaya da giriyor.
Kripto eğilimini hızlandırmayın çağrısı
IMF, potansiyel olarak geleneksel para birimlerinin yerini alarak ve devlet para politikalarını baltalayarak, DeFi’nin bazı ekonomilerde “devam eden kriptolaştırma eğilimini hızlandırabileceği” konusunda uyarıyor.
IMF’nin görüşüne göre çözüm, DeFi’nin etkinleştiricilerini çökertmektir: merkezi borsalar, cüzdan sağlayıcıları ve stabil coin ihraççıları. Yetkililer, akıllı sözleşmeleri yöneten yazılımı da gözden geçirebilir ve denetleyebilir.
Diğer bir seçenek de, “büyüme hızını yavaşlatmayı” amaçlayan kripto borsaları gibi düzenlenmiş kuruluşlar tarafından DeFi platformlarına kısıtlama olabilir.