Uluslararası Para Fonu (IMF) üst düzey yetkilisine göre, Rusya’ya Ukrayna’yı işgali nedeniyle uygulanan mali yaptırımlar, ABD para biriminin hakimiyetinin azalmasına neden olabilir. Üst düzey temsilci, çatışmanın dünyanın mevcut para sisteminin parçalanmasına yol açabileceği konusunda uyardı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme kararı, Moskova’nın döviz rezervlerine ve küresel finans piyasasına erişimini sınırlayan Batılı yaptırım dalgalarıyla karşılandı. IMF’nin ilk genel müdür yardımcısı Gita Gopinath’a göre, benzeri görülmemiş önlemler ABD dolarının hakimiyetini kademeli olarak azaltabilir.
Financial Times’a konuşan üst düzey IMF yetkilisi, Rusya Merkez Bankası’ndakiler de dahil olmak üzere kısıtlamaların, ülke grupları arasındaki ticarete dayalı küçük para birimi bloklarının ortaya çıkmasını teşvik edebileceği konusunda da uyardı.
Bununla birlikte Gopinath, doların dünyanın en büyük para birimi olmaya devam edeceğini tahmin etti, ancak daha küçük bir seviyede bir parçalanma olasılığını dışlamadı.
ABD'li milletvekili, devlet destekli dijital nakit için geniş çaplı bir deneme önerdi. Stephen Lynch tarafından uygulamaya konulan Elektronik Para Birimi ve Güvenli Donanım (ECASH) Yasası, Hazine Bakanını ABD dolarının “elektronik versiyonunu” halka açık olarak test etmeye yönlendirecek.
ECASH Yasası, Hazine Sekreterinin Elektronik Para Birimi Yenilik Programı (ECIP) adlı bir program oluşturmasını gerektirecek. ECIP, tasarının “e-nakit” olarak adlandırdığı şey için bir dizi pilot programı denetleyecek.
Hazine, tasarının geçmesinden sonraki 90 gün
İlgili İçerik
Rusya Kısıtlamalarından Kripto Paralar Faydalanabilir
Rusya Federasyonu, özellikle ABD’nin 2014 yılında Kırım’ı ilhakına yönelik yaptırımlar getirmesinin ardından, yıllardır Amerikan para birimine olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Pankin, Rusya’nın “dedollarizasyon”a vurgu yaptığını belirtti. Ekim ayında Interfax ile röportaj.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısına yanıt olarak getirilen son yaptırımların ardından, Moskova’daki yetkililer kripto para birimleri kullanmaya ilgi duyduklarını ve hatta Rus rublesinin yanı sıra enerji ihracatı için Bitcoin’i kabul etmeye hazır olduklarını belirttiler.
Savaştan önce Rusya, dış rezervlerinin yaklaşık beşte birini dolar cinsinden varlıklarda tutuyordu ve bunların bir kısmı Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Japonya gibi ülkelerde denizaşırı ülkelerde bulunuyordu.
Gopinath, küresel ticarette diğer para birimlerinin artan kullanımının merkez bankaları tarafından tutulan rezerv varlıklarının daha da çeşitlendirilmesine yol açacağını kaydetti.
“Ülkeler, dünyanın geri kalanıyla ticaret yaptıkları ve dünyanın geri kalanından borç aldıkları para birimlerinde rezerv biriktirme eğilimindedir, bu nedenle diğer para birimlerine doğru daha yavaş hareket eden bazı eğilimlerin daha büyük bir rol oynadığını görebilirsiniz.”
IMF yetkilisi, doların uluslararası rezervlerdeki payının son yirmi yılda 10 puan düşerek %60’a düştüğüne dikkat çekti. Düşüşün yaklaşık dörtte biri Çin yuanının yükselişine bağlanabilir. Pekin, dijital versiyonunu tanıtarak dahil olmak üzere renminbi’yi uluslararası hale getirmeye çalışıyor.