• BITCOIN/TL
    2044643,129
    % 2,26
  • ETHEREUM/TL
    98806
    % 0,49
  • RIPPLE/TL
    16.2
    % -0,05
  • BITCOIN CASH/TL
    15549.19,745
    % 1,77
  • LITECOIN/TL
    2607.14
    % 0,46
  • COSMOS HUB/TL
    265.38
    % -0,79
  • CARDANO/TL
    14.6
    % -0,55
  • TETHER/TL
    32.52
    % 0,20

2021’de Kripto Pazarında Neler Yaşandı?

2021’de Kripto Pazarında Neler Yaşandı?

Bu yıl kripto para biriminin en büyük hikayesi, ana akım haline gelmesidir.

En iyi araştırmalar, Amerikalıların yaklaşık %13 ila %14’ünün şu anda kripto para birimine sahip olduğunu veya sahip olduğunu gösteriyor.

Ana akım haber kaynakları (çoğunlukla) suç raporundan ziyade iş ve piyasalar bölümünde Bitcoin’i ele alıyor. Politikacılar bunun için savaşıyor. Hedge fonları gibi büyük kurumsal yatırımcılar da buna yatırım yapıyor.

Çin, kriptoyu yasakladığını duyurdu

İlk olarak, dijital yuan bir ödeme devrimini zorunlu kılıyor. İkincisi, kripto ticaretini ve madenciliği tamamen yasaklayarak Çin, kriptonun ağırlık merkezini ve son derece kirletici Bitcoin madenciliği operasyonlarını doğrudan ABD’ye taşıdı. Ayrıca 1,4 milyar alıcıyı piyasadan kaldırdı.

NFT’ler Yaygınlaşıyor

Değiştirilebilir olmayan token (NFT), bu yıl hem kripto paranın hem de genel halkın ana akımına yükseldi ve NFT’lerin DeFi ile birlikte Ethereum’u bir merkez haline getirdi.

Görüntüler, müzik ve hatta video gibi verileri kalıcı olarak kendi kökenini kanıtlayabilecek bir formatta kilitleyebilen bir tür kripto para birimi simgesi, sanata ve oyuna giriyor ve hisse senetlerinden gayrimenkullere kadar her şeyi simgelemek için kullanılıyor.

Sanatçı Beeple’ın Mayıs’ta Christie’s’de sattığı 69 milyon dolarlık NFT kolajı ana akım medyada ilgi uyandırdı, ancak profesyonel sporlar -özellikle basketbol ve futbol- dijital ticaret kartları ve taraftarların takıma oy vermesine izin vermek gibi bazı kararlar aldı.

Coinbase halka açılıyor

ABD kripto para borsası Coinbase, Nisan ayında Nasdaq’ta ilk halka arza (IPO) benzer, ancak finansal aracılar olmadan ilk doğrudan teklif olan IDO’yu piyasaya sürdüğünde, ters birleşme yoluyla gizlice halka açılmadan halka açılan ilk kripto endüstrisi şirketi oldu. Bu, kriptonun “gerçek” ve meşru bir endüstri olduğunu gösteren bir karardı.

Bitcoin, ETF’lerle meşruiyet kazandı

Bitcoin borsasında işlem gören fonların (ETF’ler) piyasaya sürülmesi, endüstrinin bir bütün olarak meşruiyete doğru bir adım olarak gördüğü başka bir aşamaydı. Bu büyük ölçüde çünkü SEC, kripto para birimi ticaretinin hala çok fazla manipüle edilebilir olduğuna inandığı için onlara izin vermiyor.

Bu nedenle Ekim ayında Bitcoin vadeli ETF’lerini lisanslama kararı büyük bir adımdı, ancak yine de bir spot ETF’nin getireceği meşruiyetten yoksun.

Büyük bankalar kriptoyu kucaklıyor

Tamam, kucaklamak güçlü bir kelime olabilir, ancak büyük bankalar ve diğer finansal kurumlar varlıklı müşterilere kripto yatırımları sunmaya başlıyor.

Her türlü işlemin gerçek zamanlı, bankaların bir döviz hesabına para gönderen herhangi bir müşterinin hesabını kapattığı günler geride kaldı.