• BITCOIN/TL
    2257475,644
    % -1,12
  • ETHEREUM/TL
    114119
    % -1,43
  • RIPPLE/TL
    19.84
    % -1,35
  • BITCOIN CASH/TL
    18966.45,247
    % 4,54
  • LITECOIN/TL
    3114.16
    % 0,76
  • COSMOS HUB/TL
    391.67
    % -3,00
  • CARDANO/TL
    20.66
    % -1,62
  • TETHER/TL
    32.36
    % 0,15

Türkiye’nin Kripto Yatırımı Dünya Basınında

Türkiye’nin Kripto Yatırımı Dünya Basınında

İstanbul’un en işlek bölgesi İstiklal caddesinin hemen dışında, yoldan geçenler NakitCoins’teki pencerede kripto para fiyatlarını gösteren bir ekrana bakmak için duruyor. Dükkana sadece bir avuç insan giriyor, ancak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini alıp satmalarına izin veren gerçek bir borsa, Türk lirasındaki kaybın, Türkiye’de sanal kripto para birimlerinin popülaritesini nasıl artırdığının fiziksel bir örneği.

Dünyanın geri kalanı gibi Türkler arasında da kriptoya ilgi yıllar içinde arttı. Ancak Türkiye’nin ekonomik sorunları, milyonlarca meraklı gözlemciyi birikimlerini Bitcoin, Ethereum ve diğer madeni paralara yatırmaya itti. Yeni dönüşümler, değişken fiyat dalgalanmalarına eğilimli olan kripto para birimlerinin yatırım vaadine çekilmiyor. Türk para biriminin yalnızca geçen yıl değerinin yüzde 40’ından fazlasını kaybettiğini gösteren bozgunlarla dolar çalkalanırken, sanal para birimlerini tasarruflarını korumak için potansiyel bir değer deposu olarak görüyorlar.

Türkiye’nin kripto yatırımı ne durumda?

2018 yılında NakitCoins’i kuran ve şu anda ülkede üç şube açan Cem Yılmaz, kriptoya olan iştahın artmasının Türk halkının güvenilir yatırım arayışının en son göstergesi olduğunu söyledi. “Türk halkı yatırım yapmakla çok ilgileniyor bu forex olabilir, altın olabilir, şimdi de kripto olabilir.” dedi.

Yılmaz, kripto meraklılarının paralarını yalnızca Ether’de var olan borsalar aracılığıyla yeni bir sanal yatırım aracına yatırma konusundaki endişelerini aşmalarına yardımcı olmak için NakitCoins’i başlattı.

“Türkiye’de zaten çok sayıda çevrim içi borsamız vardı, bu yüzden ‘Neden sadece çevrim içi olmak yerine insanların gelip soru sorabileceği ve kriptoyla yüzleşebileceği fiziksel bir şey olmasın?’ diye düşündük.” dedi.

Kripto para popülaritesi, sektörün volatilitesi hakkında yıllarca süren hükümet uyarılarına rağmen patladı.

2017’de yetkililer, kriptonun spekülatif bir sektör olduğu konusunda halkı uyarırken, Diyanet İşleri Başkanlığı, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin altın gibi içsel bir değere sahip olmadıkları ve çok gizli tutuldukları için İslam’da izin verilmediğini söyledi.

Geçen yıl Thodex ve Vebitcoin kripto para borsalarının ani çöküşü, cezai suçlamalarla ve Türk yatırımcıların kripto çılgınlığı tarafından nasıl dolandırıldığına dair bir haber dalgasıyla karşılandı.

CryptoWomen Turkey Genel Müdürü Sima Baktaş, olumsuz reklamın halkı kripto sektörüne katılmaktan alıkoymadığını söyledi.

“Ana akım TV kanalları bile artık kriptodan bahsediyor ve kripto hakkında çok kötü haberler gösterseler bile Türk halkı kriptoya daha çok giriyor.”