Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR), Bitcoin’i yasal ihale olarak onayladı ve bunu yapan ikinci ülke. CAR dünyanın en fakir ülkelerinden biri ama elmas, altın ve uranyum açısından zengin.
Onlarca yıldır çatışmalarla harap oldu ve Wagner Grubu’ndan paralı askerlerle isyancı güçlerle savaşmaya yardım eden yakın bir Rus müttefiki bulunuyor. CAR başkanlığından yapılan açıklamada, milletvekillerinin oybirliğiyle Bitcoin’i yasal olarak kabuletmeye karar verdikleri belirtildi.
Hareket, CAR’ı “dünyanın en cesur ve en vizyoner ülkeleri haritasına yerleştiriyor” dedi.
Cardano (ADA) bir kez daha manşetlerde bulunuyor. MVRV Divergence'a göre, bu sefer Cardano (ADA) ve diğer altcoinlerin tarihi bir "satın alma fırsatı" bölgesine girmeye başladı.
Terime aşina olmayanlar için MVRV, bir kripto para biriminin piyasa değeri ile gerçekleşen değeri arasındaki farkı ölçen bir orandır. Kısacası, yatırımcının bir kripto para biriminin şu anda aşırı alınıp satılmadığını bilmesini sağlar.
Kripto analiz platformu Santiment tarafından sağlanan bir grafiğe göre, Cardano'nun "30 günlük orta
İlgili İçerik
Orta Afrika Cumhuriyeti’nden Bitcoin adımı
El Salvador, Eylül 2021’de Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olmuştu. Uluslararası Para Fonu da dahil olmak üzere birçok ekonomist tarafından eleştirilen ve finansal istikrarsızlık riskini artırdığını söyleyen bir hareketti.
WorldData web sitesine göre, herhangi bir kripto para birimini kullanmak için internete ihtiyaç var, ancak 2019’da CAR’daki kişilerin sadece %4’ü web’e erişebildi.
Ülke şu anda Afrika’daki diğer eski Fransız kolonilerinin çoğuyla birlikte para birimi olarak Fransız destekli CFA frangı kullanıyor. Bazıları, Rusya ve Fransa arasındaki kaynak zengini ülke üzerindeki etki yarışmasının ortasında Bitcoin’in benimsenmesini CFA’yı baltalama girişimi olarak görüyor.
Fransız analist Thierry Vircoulon, AFP haber ajansına verdiği demeçte, “Sistemik yolsuzluk ve uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalan bir Rus ortağı göz önüne alındığında, bağlam şüpheyi teşvik ediyor.”
Ekonomist Yann Daworo, BBC Afrique’e, işlemlerin akıllı telefonlarla yapılabildiği ve Bitcoin’i başka herhangi bir para birimine dönüştürmenin kolay olduğu için hayatı kolaylaştıracağını söyledi. “İş adamları artık yurtdışında alışveriş yapmak için dolara veya başka bir para birimine çevrilmesi gereken CFA frangı valizleriyle dolaşmak zorunda kalmayacak” dedi.
Ayrıca CFA’nın Afrika’ya fayda sağlamak için kullanılmadığını da savundu. Birkaç ülkede, para birimini sömürge döneminden kalma bir kalıntı olarak görenler tarafından düşürülmesi ve Fransa’nın ekonomik kontrol uygulamaya devam etmesini sağlayan artan çağrılar var.
Ancak bilgisayar bilimcisi Sydney Tickaya, kripto para biriminin benimsenmesinin “erken” ve “sorumsuz” olduğunu söyledi. “Bitcoin tamamen internete bağlıyken, ülkede internet erişimi hala az gelişmiş durumda” dedi.