Kripto sanat olarak da bilinen NFT son zamanlarda oldukça popüler. Tüm dünyada milyonlarca dolarlık satışı gerçekleşen NFT’nin Türkiye’de de ciddi bir pazar payı var. Non-Fungible Token açılımına sahip olan NFTKripto Para olarak karıştırılıyor. Aslında NFT bir kripto para türü değil. Blokzincirde yer alan bir dijital sanat eseridir. Bu sanat eserini şu şekilde anlatmak mümkündür. Nasıl Mona Lisa tablosu eşsiz bir sanat eseridir işte NFT’de bulunan eserler de böyle olacaktır. Yani sanat eseri gerçekleştiren kişiler bu eserlerini NFT’ye dahil edebilirler. Bu sayede belki de sanatın da gidişatı farklılık gösterebilir.
Bunun örnekleri de çoktan oluşmaya başladı. Bu örnekleri kısaca inceleyelim.
Mesut Özil bilindiği üzere dünyaca ünlü bir futbolcu ve şu anda Fenerbahçe’de forma giyiyor. Mesut Özil Bosslogic ile anlaşma yaptı ve kendisinin özel forma ve krampon dizaynını oluşturdu. Bunu satışa çıkaran Özil ayakkabıyı 1886 dolara formayı da 2525 dolara satışa çıkardı. Bu forma ve ayakkabı sadece sanal ortamda olsa da alan kişiler bu eserin sahibi olmuş oluyor. Bunun yanı sıra dünyaca ünlü YouTuber Logan Paul da NFT ile ilgilenen kişilerin başında geliyor. Logan Paul kendisi için özel üretilmiş olan Pokemon kartların satışından 35 bin doları bulan gelirler elde ediyor. Bunun yanı sıra Elon Musk‘ın eşi Grimes bilindiği üzere bir müzisyen. Grimes eserlerini NFT olarak satarak bu zamana kadar 6 milyon dolar gelir elde etmiş durumda.
Bittorrent Coin (BTT) yatırımcıların yüzünü büyük ölçüde güldürmesi neticesinde araştırılan coinler arasına girmiş bulunuyor. Son 1 ay grafiği incelendiğinde yaklaşık 9x yaptığı görülen kripto para biriminin bundan sonraki aşamalarda neler yapabileceğini tahmin etmek adına birçok yatırımcı konu ile ilgili araştırmalar yapıyor.
Bittorrent Coin (BTT) Beklentisi
BitTorent, son senelerde zaman geztikçe daha fazla merkeziyetsizleşen, son zamanlarda yatırımcılar tarafından
İlgili İçerik
Bu konuda kişilerin en çok kafasının karıştığı durumlardan bir tanesi de bu eserlerin internette yayınlanmasıdır. Yani bu eserler eşsiz olsa da internette yayınlanıp bu eseri satın almayan kişilerin eline geçebilir mi tabii ki geçebilir. Bu hususta şu örneği vermek mümkündür. Mona Lisa tablosu her ne kadar eşsiz bir tablo olsa da bugün en ince ayrıntılarına bile ulaşmak sadece 5 dakikamızı alıyor. Fakat eserin orijinali Fransa’da ve diğer bütün tablolar sahte. İşte NFT’de de durum böyledir. Bu eserlerin sahipleri sadece satın alanlardır ve diğer kişiler sahte eserleri görmüş oluyor.