• BITCOIN/TL
    3382565,285
    % -1,27
  • ETHEREUM/TL
    118085
    % 3,83
  • RIPPLE/TL
    50.96
    % 1,51
  • BITCOIN CASH/TL
    17353.13,117
    % 2,29
  • LITECOIN/TL
    3419.49
    % 9,20
  • COSMOS HUB/TL
    284.55
    % 12,18
  • CARDANO/TL
    36.63
    % 8,26
  • TETHER/TL
    34.61
    % 0,03

Kripto Çin’de ve Diğer 8 Ülkede Tamamen Yasaklandı

Kripto Çin’de ve Diğer 8 Ülkede Tamamen Yasaklandı

Çin geçen yıl kriptoyu yasakladığında büyük gelişmelere yol açtı, ancak son birkaç yılda dijital para birimini tamamen yasaklayan veya ciddi şekilde kısıtlayan düzinelerce ülke ve yargı alanından yalnızca biri.

Mısır, Irak, Katar, Umman, Fas, Cezayir, Tunus, Bangladeş ve Çin kripto para birimini yasakladı. Law Library of Congress tarafından Kasım ayında yayınlanan 2021 özet raporuna göre, Cezayir, Bahreyn, Bangladeş ve Bolivya dahil olmak üzere diğer kırk iki ülke, bankaların kripto ile uğraşma kabiliyetine kısıtlamalar getirerek veya kripto para birimi takaslarını yasaklayarak dijital para birimlerini dolaylı olarak yasakladı.

Kriptoyu tamamen veya dolaylı olarak yasaklayan ülke ve yargı bölgelerinin sayısı, kuruluşun konuyla ilgili ilk kez bir rapor yayınladığı 2018’den bu yana iki katından fazla arttı.

Kriptoyu yasaklayan ülkeler (2022)

Kriptoyu yasaklayan bazı hükümetler, kripto para birimlerinin parayı yasadışı kaynaklara yönlendirmek için kullanıldığını söyledi ve kriptonun yükselişinin finansal sistemlerini istikrarsızlaştırabileceğini savundu.

Tüm hükümetler kriptoyu yasaklamak için harekete geçmese de, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler de dahil olmak üzere birçok kişi dijital para birimini nasıl düzenleyeceğini araştırıyor ve kriptoyu “Vahşi Batı” olarak nitelendirerek dijital para birimlerine ilişkin düzenleme için daha fazlasını dayatmak istediğini söyledi. Gensler, geçen hafta kripto para birimi konusunda uzmanlaşmış kıdemli bir danışman tuttu.

Geçen yıl kriptoyu yasakladığında, Çin bunu farklı aşamalarda yaptı. İlk olarak ülke, finansal kurumların Mayıs ayında herhangi bir kripto işlemi yapmasını yasakladı. Ardından Haziran ayında tüm yerel kripto madenciliğini yasakladı ve sonunda Eylül ayında kripto para birimlerini tamamen yasakladı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, daha önce dijital para birimleri için madencilikte liderdi ve hükümetin kriptoya karşı hamleleri, fiyatlar istikrar kazanmadan önce büyük satışlara neden oldu. Çin hükümeti, kripto madenciliğinin çevre, dolandırıcılık ve kara para aklama için dijital para birimleri kullanan insanlar üzerindeki etkisinden özellikle endişe duyduğunu söyledi.

Ayrıca İran’ın enerji endüstrisi için bir sözcü olan Mostafa Rajabi Mashhadi’ye göre İran bu yıl ikinci kez, ülkenin elektrik santralleri üzerindeki yükü hafifletme ve elektrik kesintilerini önleme çabalarının bir parçası olarak yetkili kripto para madenciliği merkezlerinin kapatılması emrini verdi.