• BITCOIN/TL
    2276237,747
    % 0,82
  • ETHEREUM/TL
    115583
    % 0,26
  • RIPPLE/TL
    20.04
    % 0,49
  • BITCOIN CASH/TL
    18268.93,527
    % 15,89
  • LITECOIN/TL
    3080.43
    % 0,59
  • COSMOS HUB/TL
    403.6
    % 3,56
  • CARDANO/TL
    20.98
    % 0,11
  • TETHER/TL
    32.32
    % 0,29

Kripto Dolandırıcılığı 2021′de 14 Milyar Dolarla Rekor Kırdı

Kripto Dolandırıcılığı 2021′de 14 Milyar Dolarla Rekor Kırdı

Blockchain analitik firması Chainalysis’in yeni verilerine göre, büyük ölçüde merkezi olmayan finans (DeFi) platformlarının yükselişi sayesinde dolandırıcılar 2021’de kripto para biriminde 14 milyar dolarlık rekor kırdı.

Kriptoyla ilgili suçlardan kaynaklanan kayıplar, hırsızlık ve dolandırıcılıklardaki artış nedeniyle bir önceki yıla göre %79 arttı.

Dolandırıcılık, 2021’de kripto para birimi temelli suçun en büyük biçimiydi ve bunu, çoğu kripto para birimi işletmelerinin hacklenmesi yoluyla gerçekleşen hırsızlık izledi. Firma, DeFi’nin her ikisi için de hikayenin büyük bir parçası olduğunu söylüyor ve kripto endüstrisinin bu gelişmekte olan segmentiyle ilgilenenler için başka bir uyarıda bulunuyor.

Chainalysis, yıllık Crypto Crime raporunda “DeFi, daha geniş kripto para ekosisteminin en heyecan verici alanlarından biri ve hem girişimcilere hem de kripto para kullanıcılarına büyük fırsatlar sunuyor.” dedi.

DeFi ve kripto para dolandırıcıları

DeFi, bankalar gibi aracıları bir krediyi güvence altına almak gibi geleneksel finansal işlemlerden kesmeyi amaçlayan kripto piyasasının hızla büyüyen bir sektörüdür.

DeFi ile bankalar ve avukatlar, akıllı sözleşme adı verilen programlanabilir bir kod parçası ile değiştirilir. Bu sözleşme Ethereum veya Solana gibi halka açık bir blok zinciri üzerine yazılır ve belirli koşullar karşılandığında yürütülür ve merkezi bir aracıya olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Kripto para birimi ve blok zinciri odaklı varlık yöneticisi olan Pantera Capital’in Baş Yatırım Sorumlusu Joey Krug, “Finansal sistem temel olarak çeşitli hüküm ve koşullara bağlı olarak para gönderiyor.” dedi.

Chainalysis istatistiklerine göre, DeFi işlem hacmi 2021’de %912 arttı. Shiba Inu gibi merkezi olmayan tokenlerin getirileri, DeFi tokenleri arasında bir çılgınlığına da yol açtı.

Ancak bu yeni ortaya çıkan kripto ekosistemiyle uğraşmaya gelince birçok kırmızı bayrak var.

Chainalysis’in Araştırma Başkanı Kim Grauer’e göre DeFi ile ilgili bir sorun, başlatılan yeni protokollerin çoğunun bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği güvenlik açıklarına sahip olması. 2021’deki tüm hack’lerin %21’i bu kod açıklarından yararlandı.

Grauer, kod denetimleri yapan ve hangi protokollerin güvenli olduğunu kamuya açık olarak belirleyen üçüncü taraf firmalar olsa da, birçok kullanıcının büyük bir getiri elde edebileceklerini düşündükleri takdirde bu adımı atlayan riskli platformlarla çalışmayı tercih ettiğini söyledi.

Kripto para hırsızlığı 2020’den %516 artarak 3,2 milyar dolar değerinde kripto para birimine yükseldi. Bu toplamın %72’si çalınan fonların DeFi protokollerinden alındı.

Dolandırıcılıklardan kaynaklanan kayıplar %82 artarak 7,8 milyar dolar değerinde kripto para birimine ulaştı.

Bu toplamın 2,8 milyar dolardan fazlası, geliştiricilerin nihayetinde yatırımcıların parasını alıp ortadan kaybolmadan önce meşru kripto para projeleri gibi görünen projeler oluşturduğu “halı çekme” olarak bilinen nispeten yeni ama çok popüler bir plan türünden geldi.

Grauer, “DeFi’nin etrafındaki parlama göz önüne alındığında, insanlar potansiyel kazanımları kaçırma korkusu nedeniyle daha az güvenli platformları kullanmakta daha iyi olabilirler.” dedi.